Index Vakbarát Hírportál

NATO-tag ilyen modern orosz fegyvert még nem vett

2017. szeptember 12., kedd 08:59

A legmodernebb légvédelmi rakétaelhárító rendszeréből ad el Oroszország Törökországnak. Az összesen kétmilliárd dolláros ügylet orosz hitelből valósul meg, ami ismét jelzi: Moszkva és Ankara tavalyi konfliktusa már a múlté.

„Oroszország és Törökország aláírta az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést, a végrehajtás előkészítése megkezdődött” – idézte az MTI Vlagyimir Kozsint, az orosz elnök haditechnikai együttműködési ügyekben illetékes tanácsadóját.

Kozsin közölte: garantálni tudja, hogy minden, a szerződéssel kapcsolatban meghozott döntés „szigorúan összhangban áll” Oroszország stratégiai érdekeivel.

„Ebből a szempontból teljesen megértjük azoknak nyugati országoknak a reagálását, amelyek megpróbálnak nyomást gyakorolni Törökországra” – mondta.

Ankara ezzel az első NATO-taggá válik, amely rendelkezik a Triumf rakétarendszerrel.  A rendszer 36 célpontot tud egyszerre kezelni, négyszáz kilométeres hatótávolságon belül,  összesen 72 rakétával. A célpontok lehetnek ballisztikus és szárnyas rakéták – akár másodpercenként 4,8 kilométeres sebességű célpontok is befoghatók, néhány méterestől több tízkilométeres magasságig –, bevethető repülők, és helikopterek ellen – írta a Newsru.com

Törökország négy egységet vesz az Sz-400-as rendszerből, egyenként 500 millió dollárért. a tárgyalások egy éve folytak az ügyletről, azaz néhány hónappal azután indultak meg, hogy 8 hónapig húzódó feszült viszony után Moszkva és Ankara kibékültek egymással, miután a török fél bocsánatot kért a Szíriában szolgálatot teljesítő orosz vadászgép lelövéséért.

Oroszország eddig nem exportált az Sz-400-asból, van megállapodása Kínával és tíz további országgal. Iránnal tavaly félbeszakadtak az erről szóló tárgyalások, idén nyáron azonban ismét felmerült, hogy Irán mégis vásárolna a rendszerből.

Rovatok