Index Vakbarát Hírportál

Berlin újabb csoport afgánt toloncolt haza

2017. szeptember 13., szerda 11:38

Nyolc elutasított afgán menedékkérő érkezett szerdán Kabulba, miután Németország újrakezdte a deportálásokat. A sorozat decemberben kezdődött, egy Afganisztán és az Európai Unió között létrejött, a migrációs nyomást csökkenteni hivatott megállapodás részeként. A deportálásokat a nyár elején függesztették fel, miután Kabul diplomatanegyedében, a német követségnél elkövetett merényletben 150 ember halt meg.

A csoport egy chartergéppel érkezett Kabulba. A repülőtéren rendőrök egy parkolóhoz kísérték a deportáltakat. Az újságíróknak egyikük azt nyilatkozta, hogy azzal küldték haza őket, hogy Afganisztánnal nincs gond, ezért nem maradhat Németországban. Egy másikat azért deportálták, mert bántalmazta a feleségét. "Bár volt tanúm, semmire se mentem vele, az európaiakat csak a nők hazugságai érdeklik".

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) 12 menekültet várt, és nem tudták, a hiányzó néggyel mi történhetett. A hivatalos adatok szerint Németország eddig 100 afgánt küldött haza, miután az ország területének nagy részét biztonságosnak tekintik.

Afganisztánban nagyon magas a munkanélküliség, a gazdaság gyenge, százezrek kénytelenek elmenekülni a háborúk elől, közben pedig rengeteg menekültet fordítanak vissza a pakisztáni és az iráni határon.

Németországban szeptember 24-én tartják a szövetségi parlamenti választást, és szinte biztosan Angela Merkel marad a kancellár. (The Local)

Rovatok