Index Vakbarát Hírportál

Halálos áramütéssel végzett saját családja a fiatal párral

2017. szeptember 14., csütörtök 21:17

Halálos áramütéssel végezhettek egy pakisztáni fiatal párral, akik a gyanú szerint becsületgyilkosság áldozatai lehettek. A rendőrök egy hónappal a temetés után exhumálták a 15 éves lány és a 17 éves barátja holttestét.

A pontos vizsgálatok még tartanak, de a fiatalok kezén, mellkasán és lábán is áramütésre utaló nyomokat találtak. Azt sem zárták ki, hogy a haláluk előtt megkínozták a lányt és a fiút.

A rendőrség szerint a fiatalok azt tervezték, hogy együtt megszöknek, de a családjuk rájött a tervükre, a falusi tanács pedig elrendelte, hogy meg kell halniuk.

A BBC szerint a két család megállapodott abban, hogy a fiatalok összeházasodhatnak, a fiú családja pedig két lányt is hozzáad a lány családjának két fiú tagjához. Azonban a falusi tanács valamiért nem adta áldását az egyezségre.

Négy embert vettek őrizetbe, köztük volt a lány és a fiú apja is. A helyi törzsi vezetőt még keresik.

A pakisztáni jogvédők a falusi tanácsok felszámolását követelik, mivel rendkívül kegyetlen ítéleteket hoznak nőkkel szemben, és a családok közötti torzsalkodások rendezésére hivatkozva a döntések áldozata sok esetben az egyik családhoz tartozó valamelyik leánygyermek.

Ugyanakkor nemcsak a falusi tanácsok hoznak brutális döntéseket, hanem sokszor a családok sem tolerálják a szokásoktól való eltérést. Rendszeresek az olyan esetek, amikor legközelebbi rokonaik gyilkolják meg a fiatalokat, mert nem kedvük szerint házasodtak, vagy félreléptek. Pakisztánban 2015-ben több mint 2100 becsületgyilkosságot követtek el - az áldozatok többsége nő.

Rovatok