Index Vakbarát Hírportál

Szentpétervárt is elérték a moszkvai bombariadós telefonok

2017. szeptember 14., csütörtök 15:45

Bombariadók miatt több bevásárlóközpontot is ki kellett üríteni Szentpéterváron, az emberek az utcán várakoztak. Az Interfaxnak az orosz nemzeti gárda azt mondta, hogy ott sem találtak robbanószerkezetet.

Moszkvában szerdán több mint 100 ezer embert kellett evakuálni hamis bombariadók miatt. Egyelőre nem tudni, ki, vagy kik állhatnak a hívások mögött. Az Interfax informátora szerint a moszkvai hatóságokhoz szerdán 65 névtelen telefonhívás érkezett be, amikkel több mint 70 épület ellen készülő robbantásos merényletekre figyelmeztettek. Az ügy felderítésébe bevonták a titkosszolgálatokat.

A hamis bejelentések miatt vasárnap óta Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig kéttucatnyi településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, mozikat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Az evakuálás több tízezer embert érintett. Robbanószerkezetet egyelőre sehol sem találtak, de a riasztások miatt a mentőszolgálatok nagy erőket voltak kénytelenek mozgósítani.

Moszkvában büntetőeljárás indult készülő terrortámadásokról szóló, tudatosan hamis bejelentés miatt, ismeretlen tettes ellen. Az elkövetőt öt évig terjedő szabadságvesztésre és egymillió rubelig (kb. 4,5 millió forint) terjedő bírságra ítélhetik az okozott kár függvényében.

Az Interfax csütörtökön meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állította, hogy a műszaki vizsgálatok megállapították: a bombafenyegetésről szóló hamis hívások több mint 90 százaléka IP-telefoncsatornákon keresztül történt Ukrajna irányából.

A Lenta.ru hírportál csütörtökön többfajta lehetséges verziót is felvázolt az ügy hátterével kapcsolatban. Az Argumenti i Fakti című hetilap permi online kiadására hivatkozva első helyen említette meg, hogy nem bűncselekményről, hanem biztonsági gyakorlatról van szó. A hírportál által megszólaltatott szakértő ezt a magyarázatot valószínűtlennek tartotta, azzal érvelve, hogy a szakszolgálatok nem tréningeznek névtelen bejelentésekből kiindulva, és a gyakorlatokat előre be szokták jelenteni, írja az MTI.

A Lenta.ru a lehetséges elkövetők között említi még meg az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet hekkereit, akik a szélsőségesek Szíriában elszenvedett vereségéért próbálnak meg kibertámadással bosszút állni. A lehetséges elkövetők között gyanítják azokat az orosz politikai erőket, amelyek elégedetlenek a vasárnapi helyhatósági, regionális és kormányzóválasztások eredményével, amelyeken a hatalom pártja, az Egységes Oroszország elsöprő győzelmet aratott.

Rovatok