Index Vakbarát Hírportál

Politico: Orbán nyerésre áll a migrációs vitában

2017. szeptember 15., péntek 10:52

Orbán Viktort sokan szidják az Európai Unióban bevándorlóellenes retorikája, a határkerítés felépítése és a menekültügyi kvóták elutasítása miatt, közelebbről nézve azonban világosan látható, hogy a magyar kormányfő nyerésre áll a migrációs vitában - írta a Politico.eu brüsszeli cikkét szemléző MTI.

„Ezt Brüsszelben senki nem akarja hangosan kimondani, de Orbán Viktor nyerésre áll a migrációs vitában” – írták a cikkben, hangsúlyozva, hogy az uniós vezetők többsége az utóbbi időben átvette a magyar álláspont egyes elemeit.

A szerző szerint az EU vezetőinek szavaiból és tetteiből az látszik, hogy a migrációs válság 2015-ös csúcspontja után valahogy Orbán nézőpontja érvényesült, amely a bevándorlás akadályozását részesíti előnyben az érkezők integrációjával szemben.

Igaz, Orbán 2015-ben megfogalmazott 6 pontjának legfontosabb elemeit már akkor pedzegette az EU is: mind az EU-n kívüli táborokról, mind az összehangoltabb határellenőrzésről szó volt a hat pont előtt is.

Noha Magyarország és Szlovákia elvesztette a kvótapert az Európai Bíróságon, a tények azt mutatják, hogy az Európai Unió Tanácsa csak "üres" jogi győzelmet aratott – húzta alá a Politico.

Mint írták, nem kell feltétlenül meglepődni a vita súlypontjának eltolódásán, miután Európa láthatta, milyen súlyos politikai következményekkel járt Angela Merkel német kancellár számára, hogy 2015 szeptemberében megnyitotta országa határait a menekültek előtt.

A Politico által megkérdezett uniós tisztségviselők szerint bizonyos területeken a magyar megközelítés egyszerűen a józan észt képviseli, de az EU vezetése ennek ellenére továbbra is elkötelezett a nyitottság politikája, a legális bevándorlási csatornák kialakítása mellett.

Rovatok