Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna az ET elé viszi a kritizált oktatási törvényt

2017. szeptember 15., péntek 15:23

Kijev elküldi az Európa Tanácsnak szakértői véleményezésre a parlament által megszavazott oktatási törvényt, hogy a szervezet vizsgálja meg, sért-e nemzeti kisebbségi jogokat a jogszabály - jelentette be Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter az MTI beszámolója szerint.

A sajtótájékoztató előtt az ukrán külügyi és az oktatási tárca tisztségviselői tájékoztatást adtak a jogszabályról európai uniós országok, köztük Magyarország kijevi nagykövetének és nemzetközi szervezetek ukrajnai külképviseletei vezetőinek.

Hrinevics az MTI kijevi tudósítójának kérdésére azt mondta, hogy szerinte a törvénnyel szembeni heves tiltakozást Magyarországon az váltotta ki, hogy bírálói nem kellően ismerik a jogszabály tartalmát. Meglátása szerint szó sincs benne arról, hogy magyar iskolákat zárnának be Kárpátalján, és arról sem, hogy a jövőben ezekben az oktatási intézményekben a diákok egyáltalán ne tanulhatnának magyarul.

Mint mondta, az ukrán kormány segítséget kíván adni az Ukrajnában élő magyar és más nemzeti kisebbségeknek, hogy a középiskola befejezéséig olyan szinten sajátítsák el az ukrán nyelvet, hogy ne okozzon számukra nehézséget felvételizni ukrán tannyelvű felsőoktatási intézménybe.

Az új ukrán oktatási törvényről itt olvashat részletesen:

Rovatok