Index Vakbarát Hírportál

Egy iraki és egy szír fiatal a londoni metrórobbantás gyanúsítottja

2017. szeptember 18., hétfő 09:35 | aznap frissítve

Yahyah Farroukh a neve annak a 21 éves férfinak, akit a londoni metrós robbantással kapcsolatban vasárnap őrizetbe vettek. A Skynews most képeket közölt Yahyah Farroukhról, aki a Heathrow repülőtér közvetlen közelében fekvő Stanwell városnegyedben él. A Times cikke szerint Farroukh szíriai, korábban Damaszkuszban élt, és legalább négy éve lakik Londonban.

Nem egyedül őt gyanúsítják a metrórobbantással, egy 18 éves férfit is letartóztattak szombaton Dover kompkikötőjében, az ő neve egyelőre még nem került nyilvánosságra. Sunbury tanácsának vezetője azonban a brit médiának nyilatkozva hétfőn azt mondta: tudomása szerint a fiatal férfi Irakból menekült el 15 éves korában, miután szülei meghaltak. A gyanú szerint ő helyezhette el a fel nem robbant pokolgépet a metróban péntek reggel.

Kettejüket az kötheti össze, hogy mindketten éltek abban a házban, ahol egy köztiszteletben álló idős brit házaspár – a 88 éves Ronald Jones és 71 éves felesége, Penelope Jones – az elmúlt évtizedekben nevelőszülőként 268 mostoha sorsú gyermeket és fiatalkorút fogadott be, nagy többségben briteket, de néhány menekültet is. Munkájukért II. Erzsébet királynő 2010-ben személyesen tüntette ki őket. A Londontól nem messze fekvő Sunbury-on-Thames kisvárosban lévő házban szombat óta folyik a házkutatás.

Mint ismert, robbantás történt péntek reggel magyar idő szerint 9:20-kor egy metrókocsiban London délnyugati részén, a Parson's Green nevű megállónál. A szakértők megállapították, hogy a fehér festékes vödörbe rejtett szerkezet nem robbant fel, de nagy erővel lángra kapott, és a hőtől harmincan könnyebben megsérültek.

Rovatok