Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás lesz, megjöttek a török tankok

2017. szeptember 19., kedd 17:02 | aznap frissítve

Török harckocsik vonultak fel kedden Irak északi hatán, az autonóm Kurdisztán régió mentén, mindössze napokkal a kurdok szeptember 25-re kitűzött függetlenségi népszavazása előtt. A harckocsikat és a rakétavetőkkel felszerelt páncélozott járműveket két kilométerre telepítették a török-iraki határtól, miközben munkagépek lőállásokat vájtak ki a katonák számára, írja az MTI.

A török hadsereg közlése szerint hadgyakorlatról van szó, amely jövő hét keddig tart majd, vagyis az Ankara által vehemensen elutasított kurd referendumot követő napon ér véget.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter kedden közölte, hogy Irak területi épségének a megváltoztatása komoly veszélyt jelentene országára. Hangsúlyozta, amennyiben Irak vagy Szíria egysége felbomlana, az beláthatatlan következményekkel járó globális konfliktushoz vezetne.

Az iraki kormány mellett Törökország, Irán és Szíria ellenzi erőteljesen az iraki kurdok függetlenné válását, miután attól tartanak, hogy ez erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy országa - szükség esetén - nem fog visszaretteni az erőszak alkalmazásától.

Az iraki legfelsőbb bíróság hétfőn elrendelte a függetlenségi népszavazás felfüggesztését, a kurd vezetés azonban úgy tűnik, kitart tervei mellett.

Rovatok