Index Vakbarát Hírportál

Az Amazon webshopja bombakészítéshez használt anyagokat ajánl a vásárlóknak

2017. szeptember 20., szerda 19:50 | aznap frissítve

Az Amazon szerdán bejelentette, hogy átvizsgálja honlapját, mert kiderült, hogy egy algoritmusuk segíti a felhasználókat bombakészítéshez alkalmazható alapanyagok megvásárlásában, írja az MTI.

Napokkal azután, hogy házi készítésű bomba gyúlt lángra a londoni metrón, a Channel 4 brit televízió hírműsora hétfőn közölte, kiderítették, hogy az Amazon kereskedőóriás honlapjának algoritmusa olyan termékeket ajánl fel, amelyeket együtt megvásárolva robbanószerkezet állítható elő.

A legálisan vásárolható alapanyagokat, a "gyakran együtt vásárolt termékek" címszó alatt találták a vegyi anyagok között. Más, bombakészítéshez alkalmazott anyagok, köztük golyóscsapágyak, gyújtószerkezetek, távvezérlésű detonátorok szintén kaphatók a honlapon, és néhányat ugyanazon az oldalon árulnak, ahol a vegyi anyagokat.

"Az Amazonon árult minden terméknek meg kell felelnie eladási irányelveinknek, és csak olyan termékeket árulunk, amelyek megfelelnek a brit törvényeknek. A közelmúltbeli események fényében felülvizsgáljuk honlapunkat, hogy biztosítsuk, ezeket a termékeket helyénvaló módon áruljuk" - közölte az Amazon. Hozzátették, hogy továbbra is szorosan együttműködnek a rendőrséggel és más hatóságokkal, ha olyan körülmények merülnek fel, amikor segíthetik a nyomozásokat. A londoni metrón pénteken gyúlt lángra házi készítésű bomba 30 embert megsebesítve.

Rovatok