Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun iskolás szexrabszolgákat tart és légvédelmi ágyúval végeztetett ki egy zenekart

2017. szeptember 20., szerda 12:32

Interjút adott a Daily Mirror brit bulvárlapnak egy nemrég elhunyt észak-koreai magas rangú tábornok 26 éves gyereke. A Hee Yeon Lim álnéven nyilatkozó nő Phenjanban nőtt fel, és 2015-ben, alkoholista apja halálakor disszidált családostul, mindenkit súlyos összegekkel megvesztegetve. Most Szöulban él, onnan beszélt.

Állítólag.

Az ilyen állításokat megerősíteni - amíg a rezsim áll - nagyjából lehetetlen.

Amennyiben igaz mindaz, amit elmondott, akkor

Volt már hasonló

A megerősítetlen állítások a kivégzett zenekarról igencsak hasonlítanak egy 2013-as ügyre, hívja fel a figyelmet az IBTimes. Akkor az Unhasu együttesről állították, hogy kivégezték őket, ráadául úgy, hogy tagja volt Kim Dzsongun felesége, Ri Sol-ju. Ott is pornóvideó volt a vád. Ugyanekkor a dél-koreai Chosun Ilbo magazin is írt zenészek kivégzéséről, ők Kim Dzsongun ex-szeretőjéről és egy Hyon Song-wol nevű énekesről írtak, akik áldozatok voltak. Az észak-koreai KCNA hírügynökség hazug propagandának nevezte mindezt. Hyon Song-wol 2014-ben élve, egészségesen szerepelt a tévében, jelentette akkor az AFP.

Hee Yeon Lim azt mondta, tudja jól, hogy ők milyen kivételezett helyzetben éltek, másik néhány ezer családdal együtt. Ikerházban laktak egy csendes környéken, és mindenhová autóval mehettek. Az iskolába hozták-vitték őt egy állami, kínai gyártmányú terepjáróval. "Ugyanúgy voltak barátaim, mint bármely gyereknek. De kiskorunktól tudtuk, mit nem szabad mondani - nem volt szabad megkérdőjelezni Kim Dzsongilt, csak csodálni lehetett a rendszert. 

A nő azt mondta, mivel a családja japán-koreai származású, a japán konyha ételeit ették otthon, amit az apja által kapott megvesztegetési pénzekből vettek. Volt barátja is, de nem merte neki elmondani, hogy disszidálásra készül.

A nő úgy véli, Kim Dzsongun azért fenyeget háborúval, mert sarokba szorítva érzi magát, és nem tud menekülni, ha a rezsimjének vége lesz. "Úgy nőttem fel, hogy azt mondták, olyan, mint egy isten, hogy hét éves kora előtt már tapasztalt hajós és mesterlövész volt. Aztán találkoztam vele nagy eseményeken, és félelmetesnek találtam, akiben semmi isteni nincs."

Azt is mondta, hogy az apja havi 30 pennynek megfelelő összeget (kb. 100 forint) keresett. Az összeg egyébként gyanúsan kevés, az eddigi beszámolók szerint az átlagbér Észak-Koreában "pár dollár".

Hee Yeon azt is mondta, hogy amikor nagy a feszültség, Phenjan rakétát indít, akkor minden felnőttnek - legalábbis az apjának mindenképp - katonai egyenruhában kell aludnia, hátha épp kitör a háború. 19 évesen hat hónapra kivették az iskolából, hogy napi 12 órában gyakorlatozzon, és szerepeljen majd az egyik katonai felvonuláson, mégpedig a 2010. október 10-i parádén. "Kimerítő volt, de örülök, hogy ennyit gyakoroltunk, tilos volt hibázni, különben nagyon megbüntettek volna."

A szegénységről azt mondta, soha nem látta, hogy valójában ez milyen súlyos, amíg Kínában nem járt. Arról is beszélt, hogy Észak-Koreában a szegénység miatt létező iparág az embercsempészet, ők is egy ilyen csempész segítségével disszidáltak, több millió forintnyit kellett nekik fizetni. 20 órás mikrobuszos úttal mentek Kínába, onnan Laoszon keresztül jutottak el Dél-Koreába. Nemrég szabadultak a szöuli hírszerzés három hónapos kivizsgálásából. 

* A cikk eredeti verziójában rakéta szerepelt. A pontatlan fordításért elnézést.

(Borítókép: Az észak-koreai hírügynökség által 2017. augusztus 14-én kiadott felvétel a Mezőgazdasági Munkavállalók Szövetségének gyűléséről, amivel kifejezték kiállásuk a Vezér mellett az Egyesült Államok nyomásgyakorlásával szemben.  Fotó: KCNA/AFP)

Rovatok