Index Vakbarát Hírportál

A jövő tanévtől újra működhet a marosvásárhelyi katolikus iskola

2017. szeptember 25., hétfő 09:49

A vezető román kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy tévéinterjúban beszélt erről, miután telefonon egyeztetett Orbán Viktorral.

A beszélgetést idézve a tévében kijelentette, hogy ígéretet tett rá, hogy megoldják ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől a Római Katolikus Gimnázium létrejöjjön.

Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon

- fogalmazott a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

Mint ismert, a Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen. Az Orbán-Dragnea egyeztetést követően a magyar kormány végül elállt ettől.

A román korrupcióellenes ügyészség tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és csütörtökön emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. 

Dragnea Orbán Viktornak azt mondta, hogy a marosvásárhelyi helyzet egy bírósági ítélet nyomán állt elő, és nincs szó a katolikus egyház vagy a magyar kisebbség elleni támadásról. 

Rovatok