Index Vakbarát Hírportál

Orbán: 500 férőhelyes új onkológiai kórházat építünk

2017. szeptember 25., hétfő 07:22

Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnam között - mondta Orbán Viktor hétfőn Hanoiban, a Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel folytatott tárgyalása utáni közös sajtótájékoztatón.

Az MTI híre szerint a kormányfő kifejtette: Magyarország azért választotta Vietnamot térségi stratégiai partnerének, mert hosszú ideje jó a diplomáciai együttműködés a két ország között, és mert mintegy háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia.

Azt is kiemelte, hogy stratégiai elemzők szerint a

következő harminc évben Vietnam lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.

A miniszterelnök négy olyan területet is megjelölt, ahol Magyarország tudna segíteni Vietnamnak: ilyen az egészségügyi ipar, a vízgazdálkodás és vízipar, az informatika, valamint a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra. Az eddig lefolytatott két segélyhitelprogram után ezért egy újabb, minden eddiginél nagyobb, 440 millió euró értékű program indul.

Orbán Viktor elmondta, hogy ennek keretében

Magyarország kórházat épít Vietnamban,

méghozzá Can Tho városában, ahol 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórház készül. Az erről szóló finanszírozási szerződést már alá is írta az Eximbank.

Ezen kívül konkrét megállapodás született arról, hogy évente - az eddigi 100 helyett - 200 vietnami diák tanulhat majd ösztöndíjjal Magyarországon, amivel "biztosított" a két ország kapcsolatának jövője.

A hanoi találkozóra Szita Károly kaposvári polgármester is elutazott, méghozzá azért, hogy

aláírja Kaposvár és Can Tho testvérvárosi megállapodását.

Rovatok