Index Vakbarát Hírportál

Távollétében öt év börtönt kapott a volt thaiföldi kormányfő

2017. szeptember 27., szerda 11:20

Távollétében öt év börtönbüntetésre ítélte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfőt hűtlen kezelés és korrupció miatt a bíróság Bangkokban, írja az MTI.

Sinavatra nem jelent meg az ítélethirdetésen. Az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült. Hollétéről pontosat nem tudni, de azt gyanítják, hogy Kambodzsán és Szingapúron át Dubajba utazott, ahol bátyjának, a szintén korábbi kormányfő Takszin Sinavatrának háza is van. Fellebbezését Jinglak Sinavatra harminc napon belül személyesen nyújthatja be.

A volt miniszterelnököt azzal vádolták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt. Ügyében eredetileg augusztus 25-én hirdettek volna ítéletet, de akkor sem jelent meg az igazságszolgáltatás előtt egészségügyi problémákra hivatkozva. A legfelsőbb bíróság ezt követően új időpontot tűzött ki, és elfogatóparancsot adott ki ellene.

Az egykori kormányfő továbbra is széles körű támogatottságot élvez Thaiföldön, főként a szegényebb rétegek körében. Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt Thaiföld első női miniszterelnöke, akit súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság leváltott hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Rovatok