Index Vakbarát Hírportál

Szokás szerint őrizetbe vették az orosz ellenzék vezetőjét

2017. szeptember 29., péntek 15:50

Ismét őrizetbe vette az orosz rendőrség az ellenzék vezetőjét. Alekszej Navalnijt otthonából kilépve állították elő, mielőtt még elindulhatott volna a Moszkvától 600 kilométerre fekvő Nyizsnyij Novgorodba, ahol a hatóságok által nem jóváhagyott tüntetésen jelent volna meg.

Ugyanaz történt, mint júniusban, amikor szintén otthonából vitték el a rendőrök, nehogy jelen lehessen a moszkvai korrupcióellenes tüntetésen.

A belügyminisztérium szerint a politikus azért vették őrizetbe, mert a hatóságokkal nem egyeztetett tüntetésekre szólított fel - írja az MTI.  Az aktivista a rendőrségről feltöltött videoüzenetében arra biztatta híveit, hogy a távollétében is tartsák meg a tüntetést. Nyizsnyij Novgorodban egyébként a hatóságok lefoglalták a készülő megmozdulás kellékeit.

A 41 éves Alekszej Navalnij - aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be, és az idén pedig két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Ezek miatt két ízben is elzárásra ítélték.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztással kapcsolatban Vlagyimir Putyin kihívójaként pozicionálja magát, annak ellenére is, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem indulhat a választáson.

Rovatok