Index Vakbarát Hírportál

Etilénglikolt találtak a mérgezett bébiételekkel zsaroló férfi lakásában

2017. szeptember 30., szombat 18:09 | aznap frissítve

Etilénglikolt találtak annak az 53 éves német férfinak a lakásán, aki azzal zsarolt meg több üzletláncot, hogy mérgezett termékeket helyez el élelmiszerboltokban és drogériákban. Az 53 éves német férfi 10 millió eurót (kb 3,1 milliárd forintot) követelt. 

A múlt héten már előkerült öt üveg etilénglikollal mérgezett csecsemőtápszer egy friedrichshafeni áruház polcáról. Az elhelyezett üvegeket sikerült időben eltávolítani, miután maga a mérgező hívta fel rájuk a rendőrség figyelmét. 

A férfit pénteken délután fogták el a Tübingen közelében lévő  Ofterdingenben.  A mérgezett bébiételeket tartalmazó üvegen rögzített DNS-nyomokat most a gyanúsított mintáival hasonlítják össze. 

Az etilénglikol sűrűn folyó, édes ízű, mérgező folyadék, amit fagyálló folyadékként használnak. Felnőttek esetén csak közepesen mérgező, édes íze miatt viszont nagyobb mennyiséget is el tud fogyasztani belőle az ember, ami a központi idegrendszer működészavarát, szédülést, izomrángást, felgyorsult szívdobogást, majd kómához vezető vesekárosodást okozhat.

A férfi megpróbálta eltüntetni maga után a bizonyítékokat. Lakásában például csak a kábelt találták meg, a hozzá tartozó laptop egyelőre nincs meg. Átvizsgáltak egy a lakása közelében található használtruha-gyűjtő konténert is.  

A ravensburgi ügyészség sajtótájékoztatóján azt mondták: zsarolás és emberölés kísérlete miatt kezdeményezték a férfi előzetes letartóztatását. Az ügyészség egyelőre úgy kezeli az ügyet, hogy magányos elkövetőről van szó, a férfinak nincsenek társai. 

A rendőrség korábban azt jelentette, hogy a férfi életrajza hiányos, de annyi tudható, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Az ügyön 220 nyomozó dolgozott, a férfi körözési fényképével tele voltak az újságok és a televíziók.  

A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy a férfi elfogásával nem múlt el a veszély. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy körültekintően vásároljon, mert a tettes legalább húszféle termék megmérgezésével fenyegetőzött. Egyelőre nem érkezett olyan visszajelzés az üzletekből, hogy mérgezett élelmiszert találtak volna.  

Rovatok