Index Vakbarát Hírportál

Miért vállalta be az Iszlám Állam a Las Vegas-i tömeggyilkosságot?

2017. október 3., kedd 15:37

Több újság, például az Atlantic és a Slate is azon elmélkedik, hogy mi értelme van az Iszlám Állam részéről bevállalni a Las Vegas-i őrült lövöldözést, amikor első látásra teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem iszlamista terrorcselekmény volt.

A merényletért a felelősségvállalást az ISIS félhivatalos hírügynöksége, az Amaq tette közzé. Egyelőre azonban nincs hír arról, hogy a gyilkos, Stephen Paddock a támogatójuk lett volna, sőt, arról sem, hogy muszlim lett volna. Az egyetlen bizonyíték egyelőre az Amaq saját közlése, és meglátjuk, lesz-e ennél erősebb.

Ha azonban valaki elintézné ezt azzal, hogy az Iszlám Állam mindent magáénak akar tudni, ami rossz a nyugati világnak, akár még a hurrikánokat is, az téved. Eddig ez nem volt rájuk jellemző.

Most nyárig legalábbis.

De gyengíti az állításukat, hogy nincs mobilos videó a gyilkostól, ahogy hűséget fogad az Iszlám Államnak, nincsenek iszlám utalású szelfik. Amikor Bangladesben, Dhakában támadtak fegyveresek, akkor például valósidejű bizonyítékokat küldtek az Amaqnak. Ilyen itt nincs. 

Rukmini Callimachi, a New York Times ISIS-ügyi tudósítója a Twitterén hosszan, számozott bejegyzésekben foglalkozik a kérdéssel. Azt írja, hogy eddig mindig harcba szállt azokkal a véleményekkel, hogy az ISIS bármit bevállal, de a twittjei alapján ő sem érti, mi folyik itt. Azt írta, az ISIS még a férfi állítólagos arab,harci nevét is közzétette, még sincs semmi bizonyíték eddig, és kíváncsi, hogy például a hatóságok mit találnak a férfi telefonján.

Megint a kaszinók

Kaszinókkal kapcsolatos hamis vállalása volt már az ISIS-nek. Júniusban egy játékfüggő felgyújtotta a Resorts World kaszinót Manilában, a Fülöp-szigeteken. A terrorszervezet azt állította, hogy az elkövető, a 42 éves Jessie Javier Carlos pár hónappal azelőtt tért át, titokban. De kiderült, hogy ez hazugság. Mint ahogy egy British Airways-járat párizsi kiürítéséről is kamuzott pár hete a terrorszervezet, azt állítva, hogy bombákat rejtettek el.

Ha most megint ez lesz, akkor az Amaq szavahihetősége szépen elveszik, és egy olyan "hírügynökség" lesz, ami valaha megbízható volt,  de mostanában minden kaszinós őrülttel összeköti magát.

Kérdés, ennek mi értelme lenne?

Ha az Amaq bevállal valamit, akkor kiteszi magát annak, hogy a nyomozás adatai akár cáfolhatják őt. A híveket pedig bosszanthatja, hogy ha kiderül, Paddock egy pszichopata keresztény, vagy mondjuk a hotelszobában férfimagazinokat és piát találnak a nyomozók. A játékszenvedély pedig az iszlám szerint az ivászattal egyenértékű. Ráadásul öngyilkos lett, ami szintén nem tipikus. Igaz, ha az Iszlám Államnak hűséget fogad valaki, akkor ezzel megtisztíthatja ugyan a múltját, a kalifátus katonájaként való újjászületéssel megbocsátható lesz az ivás és a pornó.

De tegyük hozzá, hogy kísérletek bizonyítják, hogy egy kamura jobban emlékeznek az emberek, mint aztán annak cáfolatára.

Ahogy jönnek a tények, meglátjuk, hogy komolyan kell-e még venni az Amaq-ot, vagy az egykor viszonylag magas hitelességi léc mostanra teljesen lecsúszott-e, és a folyamatosan területet veszítő Iszlám Állam már elkeseredettségében bármire képes egy kis rettegtetésért.

Borítókép: Félárbócra eresztett zászlók Washingtonban. Fotó: Manuel Balce Ceneta / MTI.

Rovatok