Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak 4 férfit a marseille-i késes merénylet miatt

2017. október 3., kedd 22:30

Négy embert őrizetbe vett kedden a francia rendőrség a dél-franciaországi marseille-i főpályaudvarán vasárnap elkövetett kettős emberölés miatt, írja az MTI. A gyanúsítottak közül egy férfit és egy nőt Marseille egyik belvárosi lakóházában tartóztatták le, ahol a rendőrök házkutatást is tartottak. 

Jóllehet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vasárnap este magára vállalta a támadást, és a férfi a támadás alatt többször is azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar!", francia szakértők szerint számos kérdést vet fel a terrorszervezet üzenete, ugyanis a késelőt "jelenleg semmi nem kapcsolja" sem az Iszlám Államhoz, sem radikális iszlamistákhoz.

A belügyminisztérium megerősítette kedden, hogy az elkövető, akitől 2005 óta hét alkalommal vettek ujjlenyomatot kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrök különböző dél-franciaországi városokban, minden alkalommal más személyazonosság alatt, egy 29 éves tunéziai állampolgár volt, Ahmed Hanachi. "A tunéziai hatóságok jelezték, hogy tényleg Hanachiról van szó" - mondta a nemzetgyűlésben a belügyminiszter. "Az elmúlt években többször feltűnt Franciaországban, de Olaszországban is különböző személyazonosságokkal, időnként marokkóiként, máskor algériaiként, tunéziaiként (tüntette fel magát)" – tette hozzá.

Szigorítanak a terrorellenes törvényen

A francia nemzetgyűlés kedden nagy többséggel jóváhagyta az új terrorelhárítási törvénytervezet, amely átülteti az általános jogba a rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét. Az intézkedéseket a beterjesztő kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) képviselői mellett a jobboldal egy része, a szocialisták és a centristák is támogatták.  A 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot - hat hosszabbítást követően -  november 1-én ér véget, de a terrorkészültség várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által

bármikor elrendelhető, engedélyhez nem kötött házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Ez utóbbi intézkedés a leginkább vitatott, miután nem szükséges hozzá előzetesen vizsgálóbírói engedély, csak be kell jelenteni a prefektúráknak az ügyészségen.

Az elmúlt két évben mintegy 4500 hátkutatást tartottak terrorgyanú miatt a hatóságok, elsősorban a rendkívüli állapot első hat hónapjában az illegálisan tartott fegyverek begyűjtésére, de kevesebb mint ötven esetben indult eljárás, ezért a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldal feleslegesnek nevezte a parlamenti vitában a rendőrségi jogkörök kiterjesztését, szerintük nem helyes kiterjeszteni az állami erőszakszervezetek kontrollját.

A radikális baloldal szerint a tervezet sérti az ártatlanság vélelmét és a magánélet szentségét.

Ezzel szemben a jobboldal egy része és a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front túlságosan "puhánynak" tartja az intézkedéseket, szerintük a mintegy 15 ezer megfigyelt radikális iszlamistát azonnal el kellene zárni. A Le Figaro napilapban múlt héten közzétett felmérés szerint a franciák 57 százaléka támogatja a törvénytervezetet.

Rovatok