Index Vakbarát Hírportál

A marseille-i késes támadó folyamatosan ingázott az olasz–francia határon

2017. október 3., kedd 11:33 | aznap frissítve

Három évvel ezelőttig Olaszországban élt és olasz felesége volt annak a férfinak, akit vasárnap a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán lelőttek, miután késsel megölt két fiatal nőt, írja az MTI. 

A francia hatóságok jelzésére az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság egységei hétfő hajnalban házkutatást tartottak az olasz exfeleség anyjának lakásán. Azt vizsgálják, hogy Hanadzsi 2014 óta visszatért-e Olaszországba, és kikkel tartott ott kapcsolatot.  Az olasz hatóságok szerint a férfi nem Olaszországban radikalizálódott.

A 2015-ös párizsi merényletek azóta letartóztatott egyik elkövetője, Salah Abdeslam többször is Olaszországon keresztül tette meg a Belgium és Szíria közötti utat; a 2016-os berlini kamionos merényletről ismert, 24 éves tunéziai Anis Amri öt évvel korábban Dél-Olaszországba érkezett illegális bevándorlóként, olasz börtönben is volt és itt radikalizálódott. Olaszországon keresztül próbált menekülni is, de Milánóban egy éjszakai ellenőrzésen lelőtték.

A júniusi londoni merénylet egyik elkövetője, a 22 éves, marokkói apától született Youssef Zaghba az olaszországi Bolognában élt olasz anyjával. A szeptemberi londoni metró-merényletért letartóztatott, 21 éves menekült Yahyah Faroukh 2013 novemberében Egyiptomból egy migránsokat szállító hajóval érkezett Szicíliába felnőtt kíséret nélküli fiatalkorúként.

Rovatok