Index Vakbarát Hírportál

A katalán elnök beszólt a spanyol királynak

2017. október 4., szerda 22:33

Carles Puigdemont katalán elnök szerda esti tévés beszédében szólt oda VI. Fülöp spanyol királynak. "Csalódást okozott sok katalánnak" – idézte az MTI az elnök szavait, aki szerint a katalánok továbbra is hozzá akarnak járulni a spanyol állam fejlődéséhez.

A politikus elmondta: azt remélték, hogy a király párbeszédre és egyetértésre szólít majd fel beszédében, helyette azonban magáévá tette a spanyol kormány diskurzusát és politikáját. Puigdemont azt kifogásolja, hogy az uralkodó nem töltötte be azt a közvetítő szerepet, amelyre az alkotmány kötelezi.

A katalán elnök szerint VI. Fülöp szándékosan figyelmen kívül hagyta katalánok millióit, valamint azokat is, akik rendőri erőszak áldozatai lettek.

Csak egy nép vagyunk, amely szereti a nyelvet, amelyen beszél

– szögezte le Puigdemont, aki beszéde nagy részét katalánul mondta el, olykor azonban spanyolul is kiszólt azokhoz, akik támogatták őket.

Az elnök leszögezte: nyitottak a párbeszédre, folytatják a demokratikusan kijelölt utat, a vasárnapi népszavazás eredményét pedig végrehajtják, de garantálta, hogy nem mondanak le a békéről. "Ma közelebb vagyunk történelmi vágyunkhoz, mint tegnap" – mondta.

Hogy reagált Madrid?

A spanyol miniszterelnök-helyettes, Soraya Sáenz de Santamaría szerint némileg komikus, hogy épp Puigdemont emlékezteti a királyt az alkotmányos kötelezettségeire, miközben ő megfeledkezik a sajátjairól. "A törvényen kívül nincs demokrácia" – reagált a katalán elnök szavaira.

A spanyol kormány később közleményben utasította el a párbeszédet a referendumról. "A kormány nem fog semmi illegálisról tárgyalni, és nem hagyja magát zsarolni sem" – szögezte le Mariano Rajoy hivatala, amely szerint lehet szó tárgyalásokról, ha Puigdemont feladja a függetlenségi törekvéseit, és visszatér a törvényesség útjára.

Mit mondott a király?

"A katalán függetlenségi népszavazás jogszerűtlen volt" – jelentette ki kedd esti, a nemzethez intézett tévés beszédében VI. Fülöp, akinek ez volt az első rendkívüli televíziós felszólalása. A három évvel ezelőtt trónra lépett király szerint a katalán kormány felelős a helyzetért, mert megsértette a törvényeket, nem tisztelte az államhatalmat, megsértette a demokratikus jogrendet.

Kedden nagyszabású sztrájkot és több százezres demonstrációkat tartottak Katalóniában azután, hogy vasárnap a spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában mintegy 900 ember sérült meg. A madridi kormány mindvégig azt mondta, hogy a népszavazás illegális. Az előzetes eredmények alapján a referendumon a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt, vagyis összesen 2,26 millió ember, akik közül 90 százalék, azaz 2,02 millió fő támogatta az elszakadást.

Rovatok