Index Vakbarát Hírportál

Megúszta, pedig pedofil lehetett a volt brit kormányfő

2017. október 5., csütörtök 13:20

Elég sok volt jelet kapott a rendőrség ahhoz, hogy pedofília gyanújával nyomozást indítson annak idején az országot 1970 és 1974 között irányító Sir Edward Heath kormányfővel szemben – írta az Independent.

A már 12 éve halott konzervatív miniszterelnökről – aki az EU elődjébe vezette az Egyesült Királyságot – 1956 és 1992 között bőven volt annyi tanú, vallomást tevő áldozat, ami indokolttá tette volna a vizsgálatot. A wildshire-i rendőrség ezzel nem azt mondta ki, hogy Heath pedofil volt: a másfél millió fontból lefolytatott, Tűlevél néven futó vizsgálat eredménye csak arról szól, hogy indokolt lett volna a férfi kihallgatása.

Ez azonban hosszú élete során sosem történt meg, hiába merült fel a gyanú.

Az áldozatok vallomása szerint Heath 10-15 éves koruk között erőszakolt meg több fiút. 

A rendőrség mostani nyilatkozata szerint Heath befolyásos politikus volt, a világ egyik legerősebb embere, akiről meglehetősen sokan állították egybehangzóan a vádakat.

„Remélem az emberek megértik, hogy a körülmények ismeretében rendőri vezetői posztomból adódó kötelezettségeim megtagadása volna, ha nem indítanánk vizsgálatot a kormányfővel szemben, még ha már nem is él.” Mike Veale szerint az áldozatok megérdemlik, hogy meghallgassák és komolyan vegyék őket, erkölcsi kötelezettség a vizsgálat.

A Sir Edward Heath Jótékonysági Alapítvány vezetője szerint azonban a rendőrség jelentése szakmailag is kifogásolható, mert sem nem erősíti meg, sem nem oszlatja el a kételyeket. 

Rovatok