Index Vakbarát Hírportál

Napelemes autók versenyeznek Ausztráliában

2017. október 8., vasárnap 08:34

Az ausztráliai Darwinban elstartolt az 1987-ben alapított, legutóbb 2015-ben megrendezett World Solar Challenge. A dél-ausztráliai Adelaide-ig tartó versenyben napelemes autók versenyeznek egymással – írja az MTI.

A napelemmel hajtott kísérleti autók többségét egyetemek és magáncégek fejlesztették. A verseny célja a napenergia és a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A versenyzők olyan prototípusokat vezetnek, amik utasok szállítására is alkalmas napelemes autók tervezéséhez szolgálhatnak modellként. A Google társalapítója, Larry Page és a Tesla társalapítója, J.B. Straubel is részt vettek a korábbi versenyeken.

A holland Nuon csapat szeretné megőrizni a bajnoki címét, de meglepetésre a belga, 41 autóval induló Punch Powertrain került az élre a szombati edzés után. Két éve a Nuon nyerte a versenyt 33,03 órás idővel, megelőzve a tokiói Tokai Egyetemet, a 2009-es és a 2011-es futam győztesét. Japán 2015-ben a 16. helyen végzett, idén 38 autóval versenyeznek.

A 19 csapat között amerikai, ausztráliai, malajziai, indiai, dél-afrikai és hongkongi is van. A szabályzat lehetővé teszi kis mennyiségű, főként napenergiából és kinetikus erőből álló energia tárolását. A csapatok reggel nyolc és este öt óra között vezethetnek, éjszakára le kell táborozniuk.

Rovatok