Index Vakbarát Hírportál

Két héttel a választások előtt bűnügyi eljárás a volt cseh pénzügyminiszter ellen

2017. október 9., hétfő 19:24

A cseh rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett Andrej Babis, a cseh ANO mozgalom elnöke, volt pénzügyminiszter, illetve Jaroslav Faltynek, a mozgalom alelnöke ellen, akiket adócsalással gyanúsítanak a cseh hatóságok, erősítette meg Lucie Kubovicová, az ANO szóvivője.

Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárások megindítását. Mindkét politikus azonnal bejelentette, hogy nem tekinti magát bűnösnek, és panaszt nyújtott be az eljárás ellen.

A májusban a kormányból menesztett Andrej Babist azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy a Gólyafarm nevű szabadidő- és kongresszusi központ építésekor visszaélt az Európai Unió támogatásával, és ezzel anyagi kárt okozott az uniónak. Jaroslav Faltynek a rendőrség szerint szintén visszaélt az uniós támogatással.

A politikusok visszautasították a gyanúsítást, szerintük koncepciós eljárásokról van szó, melyek célja, hogy kárt okozzanak nekik az október 20-i és 21-i képviselőházi választások kampányának hajrájában.

Az ANO mozgalom a szűk két hét múlva esedékes választások nagy esélyese. Kormányfőjelöltje, a mozgalom elnöke, Andrej Babis 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), s neve felbukkant az egykori kommunista állambiztonsági szolgálattal együttműködő személyek listáján is. Fedőneve állítólag Suman volt. A vállalkozó ezt tagadja, sőt jó hírnevének tisztázására Pozsonyban pert is indított, amelyet meg is nyert. A vádló, a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala azonban fellebbezett, a másodfokú döntés kihirdetését október 12-re jelezte a pozsonyi bíróság, írja az MTI.

Rovatok