Index Vakbarát Hírportál

Az FSZB is részt vehetett az Ukrajnában élő orosz képviselő megölésében

2017. október 9., hétfő 14:05 | aznap frissítve

Március 23-án fényes nappal, Kijev belvárosában egy hotel előtt lelőtték Gyenyisz Voronyenkov, volt orosz parlamenti képviselőt. A vizsgálatok lezárultával az ukrán főügyész, Jurij Lucenko azt jelenetette be, hogy a merényletet az FSZB-vel együttműködve Vlagyimnir Tyurin alvilági orosz bandafőnök rendelte meg és finanszírozta.

Lucenko szerint

Voronyenkovot azért ölték meg, mert tanúvallomást készült tenni arról, hogy orosz csapatok tartózkodnak Ukrajna területén, továbbá tanúskodott volna az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban. Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki fizikai megsemmisítését annak érdekében, hogy Voronyenkov ne tudjon ukrán és nemzetközi bíróságok előtt tanúvallomást tenni.

Ráadásul az ukrán főügyész szerint Tyurinnak emellett személyes indítéka is volt Voronyenkov megöletésére. A főügyész elmondása alapján nyolc évvel korábban Voronyenkov felesége még Tyurin élettársa volt. Tyurin azért működött együtt az FSZB-vel a volt képviselő meggyilkolásának megszervezésében és pénzelésében, mert cserébe az orosz titkosszolgálatoktól ígéretet kapott arra, hogy előnyökhöz juttataják bűnszervezetek irányításában oroszország és más FÁK-tagállamokban.

A főügyész közölte, hogy a merénylet kivitelezésében a gyilkossal együttműködött még négy ukrán személy, akik közül kettőt az ukrán hatóságok már őrizetbe vettek, kettőt még köröznek.

A 46 évesen elhunyt Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában. Tavaly ősszel hagyta el Oroszországot és költözött Ukrajnába.

Egyelőre orosz reakció még nem érkezett az ukrán főügyész bejelentésére.

Rovatok