Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott Olaszországban egy menekülteket kínzó szomáliai

2017. október 10., kedd 20:20

Gyilkosságért és többrendbeli kínzásért kapott életfogytiglant kedden egy 22 éves szomáliai férfi Olaszországban – írja a Local. A magát menekültnek kiadó Osman Matammudot 2016 szeptemberében tartóztatták le, miután egy másik menekült felismerte őt és jelentette a rendőrségnek, hogy a férfi egy líbiai táborban a társait kínozta a gyorsabb pénzszerzés reményében.

A Fekete Afrikából érkező menekültek gyakran időznek ilyen táborokban, amíg arra várnak, hogy a családjuk fizessen az embercsempészeknek, a kínzás pedig ilyenkor általában felgyorsítja a folyamatot, sőt néha még a pénz mennyiségét is befolyásolja.

Matammud ellen összesen tizenheten vallottak Milánóban, akik közül többen is azt állították, a férfi halálra vert embereket, mások pedig az étel, ital, vagy a gyógyszer megvonásába haltak bele. Két fiatal lány azt mondta, a férfi megerőszakolta őket.

Matammud teljesen elvesztette az erkölcsi érzékét, aminek a szerepét átvette a hatalom érzése, az, hogy tőle függ más emberek élete.

– mondta korábban a főügyész az üggyel kapcsolatban. A szomáliai férfi ezzel szemben azt állította, hogy ő is csak egy olyan menekült volt mint a többiek, sőt ő maga is áldozatául esett támadásoknak Líbiában. Ügyvédje szerint Matammud rivális szomáliai klánok csatározása miatt került ebbe a helyzetbe.

A férfi az utolsó szó jogán azt állította, hogy csak az igazat mondta, nem hazudott és nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Rovatok