Index Vakbarát Hírportál

A világon minden tizedik percben erőszakos halált hal egy kislány

2017. október 11., szerda 17:45

A világon minden tizedik percben erőszakos halált hal egy kislány.

- hívta fel a figyelmet egy sokkoló adatra szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (azaz az UNICEF) a lánygyerekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai alapján a világ gyermekeinek mintegy negyede, megközelítőleg

535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országokban.

Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él, ahol - mint Dél-Szudánban vagy Szomáliában - a kislányoktól rutinszerűen tagadják meg alapvető jogaikat. Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója szerint a  régióban meglehetősen gyakori konfliktushelyzetekben a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínű, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás, a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni.

Pakkala emlékeztetett arra is, hogy a dél-szudáni nőket és kislányokat ért szexuális és fizikai erőszak ellen az UNICEF 16 "biztonságos teret" (ez a safe space nem az asafe space ) hozott eddig létre, de azért hozzátette, hogy 

A társadalomban mindannyiunk kötelessége, hogy megvédjük a kislányokat az erőszak és visszaélés bármilyen formájától.

Rovatok