Index Vakbarát Hírportál

Spanyol miniszterelnök a katalán elnöknek: Akkor most van függetlenség, vagy nincs?

2017. október 11., szerda 12:43 | aznap frissítve

Kusza, félreérthető beszédet mondott el a katalán elnök kedd este a katalán parlamentben, majd aláírta a függetlenségről szóló nyilatkozatot. Volt 40 másodperc, amikor az egész világ azt gondolhatta, hogy Katalónia kikiáltotta a függetlenségét. Aztán végül mégsem. A katalán elnök szerint elnyerték a jogot a függetlenséghez, de egyelőre mégsem lesz független Katalónia, de valamikor majd igen, ezért tárgyalni kell a spanyolokkal.

Spanyolország miniszterelnöke, Mariano Rajoy tisztázni akarja a helyzetet, ezért felszólította a madridi kormányülés után Carles Puigdemont katalán elnököt, hogy mondja ki egyértelműen:

kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, vagy sem?

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Ez az a passzus, amelyik a spanyol parlament jóváhagyásával lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére.

A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre – jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban. Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának.

Ez az, amit mindenki akar és vár

– tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a „sokfelől érkező” kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot - a válaszra hétfőig van lehetősége Puidgemont-nak. Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt. A beszéd után készült helyszíni riportunkat itt olvashatja el.

Szimbolikus függetlenség!

A katalán kormányszóvivő válaszolt először Rajoynak. Jordi Turull szerint „szimbolikus esemény” volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését, Puigdemont beszédét követően – írja az MTI.

Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket a függetlenség kinyilvánítása mellett” – fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy

a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

„Üljünk le, beszéljünk” – üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a napot, helyet, és órát a tárgyaláshoz.

Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat. Reagált arra is, hogy Madrid belebegtette a 155-ös cikkely alkalmazását: ha a spanyol kormány ezzel felfüggesztené Katalónia autonómiáját, akkor azonnal megszűnne a párbeszéd a felek között.

Rovatok