Index Vakbarát Hírportál

Csak velünk nem tud megállapodni Ukrajna

2017. október 17., kedd 21:33

Az ukrán külügyminiszter szerint országa figyelembe veszi majd a velencei bizottság véleményét a vitatott oktatási törvénnyel kapcsolatban, ezzel együtt egyetlen ország lesz, amelyik a témán lovagol, Magyarország.

Pavlo Klimkin úgy gondolja, Oroszország igyekszik kihasználni az oktatási törvényt és befolyásolni a magyar jobboldalt.

A szeptember végén hatályba lépett ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország, Bulgária, Románia és Lengyelország tiltakozását is váltotta ki, mivel kimondja: a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Kövér László házelnök az Interparlamentáris Unió szentpétervári ülésén azt mondta, Ukrajna hátba szúrta Magyarországot, pedig Budapest támogatta Kijevet az EU-hoz való közeledésben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy kezdeményezzük az EU-ukrán társulási megállapodás felülvizsgálatát.

Szili Katalin is megszólalt az ügyben. Az egykori szocialista házelnök, jelenleg miniszterelnöki megbízott szerint "rendkívüli cinizmus", hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt. (Az MTI nyomán)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok