Index Vakbarát Hírportál

Évente 89 millió nő esik szándéka ellenére teherbe

2017. október 17., kedd 10:04

Ha a világ legszegényebb országaiban élő nőknek nem teszik lehetővé, hogy szabadon rendelkezhessenek saját testük felett, az erősítheti a társadalmi egyenlőtlenségeket és nehezítheti annak a globálisan kitűzött célnak a megvalósítását, hogy 2030-ra felszámolják a szegénységet - közölte kedden az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).

A világ népességének aktuális helyzetéről szóló jelentésében a szervezet rámutat: világszerte rengeteg fiatal lány és nő nem dönthet a szexualitással és a gyermekvállalással kapcsolatos ügyekben, nehezen jutnak hozzá a családtervezéshez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy nem kívánt terhességet kell vállalniuk, vagy ellenkezőleg, abortuszra kényszerülnek.

Általános tapasztalat, hogy a fogamzásgátlásnak, a gyermekvállalások ütemének szabályozásának köszönhetően egyfelől alacsonyabbá válik a szülő nők és a csecsemők halálozási aránya, másfelől pedig gazdaságerősítő hatása is van, mert a nők többet tudnak dolgozni.

Ráadásul a kisebb családokban a szülők többet tudnak fordítani gyermekeik egészségére és oktatására. Kutatások szerint a családtervezési szolgáltatásokba fektetett minden egyes dollárnak köszönhetően 6 dollárt lehet megspórolni egyéb közszolgáltatások költségein az egészségügytől a lakhatásig.

Az UNFPA szakértői szerint azonban

a legszegényebb körülmények között élő nők számára a fogamzásgátlás nagyon nehezen elérhető, túlságosan költséges, és sokszor a család és a közösség sem nézi jó szemmel alkalmazását.

A családtervezés elősegítésére tett globális erőfeszítések körül jelenleg sok a bizonytalanság, miután az Egyesült Államok áprilisban megvonta a pénzügyi támogatást az ENSZ Népesedési Alapjától. Donald Trump amerikai elnök egyik első intézkedése volt, hogy megvonta a támogatást azoktól a nemzetközi szervezetektől, amelyeknek a programjában szerepelt bármilyen abortusszal kapcsolatos tájékoztatás.

2016-ban az Egyesült Államok 69 millió dollárral járult hozzá az UNFPA költségvetéséhez. Bár azóta több nemzetközi donor jelezte, hogy kész segíteni a kiesett összeg pótlásában, a szervezet szerint 2020-ig mintegy 700 millió dolláros kiegészítő támogatásra lenne szüksége.

Jelenleg ugyanis mintegy

214 millió nő nem jut hozzá fogamzásgátlóhoz a fejlődő országokban, aminek következtében évente 89 millió nő esik szándéka ellenére teherbe, és 48 millió abortuszt hajtanak végre.

Rovatok