Index Vakbarát Hírportál

MI5: Soha nem volt ekkora a terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában

2017. október 17., kedd 21:40

Elkerülhetetlen, hogy történjenek még terrortámadások Nagy-Britanniában - ezt a nem túl megnyugtató üzentet adta át újságíróknak Andrew Parker, a brit kémelhárítás, az MI5 vezetője kedden - írja a Guardian. Az amúgy ritkán megnyilatkozó szervezet vezetője egy biztonságpolitikai újságíróknak tartott beszédében elég sötét képet festett az ország helyzetéről, azt mondta ugyanis, hogy az sosem volt még olyan nagy a terrorfenyegetettség, mint most.

A fenyegetettség a legnagyobb, amit 34 éves karrierem során tapasztaltam. Ma nagyobb a terrorista aktivitás, gyorsabban közelít felénk és nehezebb kiszűrni. 

Parker szerint az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetettség nagyon komplex és gyorsan változik, és olyan léptékekben működik, mint még soha. A kémelhárításnak, ahogy elmondta, nagyon sokféle terrorista akcióval kell megküzdenie

Igaz, hozzátette, hogy mindeközben az elhárítás is hatékonyabb, mint valaha. Parker azt mondta, hogy

a brit kémelhárítás az elmúlt négy évben 20 terrortámadást akadályozott meg, ebből csak hetet az elmúlt hét hónapban.

Mindez persze magyarázkodásként is hangozhat, hiszen Nagy-Britanniában így is 36 ember vesztette életét idén iszlamista terroristák akcióiban, mint amilyen a Manchesterben vagy a London Bridge-nél elkövetett támadás volt, és amelyeket az MI5 nem tudott megelőzni. Parker erre utalva megvédte a kollégáit, akik szerinte minden nap azért kelnek fel és mennek dolgozni, hogy biztonságosabbá tegyék Nagy-Britanniát. 

Ennek ellenére, amikor megkérdezték tőle, hogy elkerülhetetlenek-e az újabb terrortámadások, Parker azt mondta: "azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, nehogy valamilyen tökéletes, 100 százalékos mércéhez mérjék a teljesítményünket, mert ez elérhetetlen."

Az MI5 vezetője szerint különösen nagy fenyegetést jelent, hogy az Iszlám Állam szíriai és iraki bukásával hazatérhet az a közel 850 brit állampolgár, aki korábban a Közel-Keletre utazott harcolni. 

Rovatok