Index Vakbarát Hírportál

Az FPÖ máris megzsarolta Sebastian Kurzot

2017. október 17., kedd 14:33 | aznap frissítve

Heinz-Christian Strache, az osztrák választáson harmadik legtöbb szavazatot (26 százalék) megnyert FPÖ vezetője egy bécsi ülésen azt mondta, hogy a koalíciós tárgyalásokon pártjának követeli a belügyminiszteri posztot.

Az a célunk, hogy a leendő kormányban keresztülvigyük politikai céljainkat

- mondta Strache, aki szerint az FPÖ az egyetlen párt, amely kiemelt figyelmet fordít a biztonsági kérdésekre.

A bevándolás- és iszlámellenes párt elnöke közölte, ha ez a kívánt eredmény nem teljesül, pártja kész ellenzékből folytatni a politizálást, de minden áron hű marad elveihez.

Strache ezzel mondhatni megzsarolta a nyertes ÖVP-t (31,6 százalék), ugyanis a második legtöbb szavazatot elnyerő SPÖ (26,9) előre leszögezte, hogy nem alakítanak még egyszer kormányt a Néppárttal - hiszen azért tartottak előrehozott választást, mivel nem tudtak tovább együtt dolgozni. Mivel több párt nem jutott be a parlamentbe, Sebastian Kurznak muszáj lesz lejátszania ezt a meccset.

Mindeközben az osztrák kormány benyújtotta lemondását Alexander Van der Bellen államfőnek, aki a hagyományoknak megfelelően felkérte Christian Kern kancellár kabinetjét arra, hogy ügyvezetőként lássa el feladatát az új kormány megalakulásáig. Van der Bellen pénteken valószínűleg a választásokon a legtöbb voksot szerző, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét, a 31 éves Sebastian Kurzot bízza meg kormányalakítással.

 Az osztrák választásokról írt elemzésünket itt olvashatja:

Rovatok