Index Vakbarát Hírportál

Trumpnak fogalma sincs, mit csináljon Szíriával az ISIS kiűzése után

2017. október 17., kedd 06:18

A Trump-kormányzatnak nincs kidolgozott stratégiája Szíriáról, nem döntöttek még arról sem, mi legyen Rakka, az Iszlám Állam (IÁ) szíriai fellegvárának felszabadítása után, értesült az NBC. 

A hírtelevízió úgy tudja: Donald Trump amerikai elnök kormánya még nem dolgozott ki stratégiát arra, mi lesz, ha Szíria keleti részeit teljesen megtisztítják az Iszlám Állam fegyvereseiről. Arra sincs terv, hogy ha sikerül is győzelmet aratni a dzsihadista szervezet felett, hogyan akadályozzák meg Damaszkuszt, vagy éppen a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Iránt befolyásuk kiterjesztésében ezekben a térségekben.

Az Egyesült Államok szempontjából kifejezetten kényes kérdés az, hogyan tudnák elérni Aszad távozását a hatalomból, közölte az NBC. A hírtelevízió úgy tudja: a Trump-kormányban sok keményvonalas politikus ragaszkodik Aszad eltávolításához, köztük Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Ennek ellenére akadnak olyanok is, akik azon a véleményen vannak, hogy "Aszad az egyetlen tényező, amely megakadályozza, hogy Szíria egy, a térséget elnyelő fekete lyukká változzon".

Katonai és diplomáciai tanácsadók is azt javasolják, hogy Washingtonnak lépéseket kell tennie a Törökországgal egyre feszültebbé váló viszony enyhítésére. Az NBC szerint az Ankarával fenntartott kapcsolatok romlása komolyan megnehezítheti a hat éve háború sújtotta közel-keleti ország stabilizálását, különösen Irán és Oroszország fokozatosan növekvő befolyásának tekintetében.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az NBC értesüléseit. A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában.

Ryan Dillon amerikai ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője korábban azt közölte, hogy Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. Dillon arra is felhívta a figyelmet, hogy a város felszabadításának végső fázisa sem lesz egyszerű, a Washington vezette koalíció nem is szab határidőt a műveletek befejezésére. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Rovatok