Index Vakbarát Hírportál

Amerikai pszichiáterek mozdítanák el Donald Trumpot

2017. október 18., szerda 14:23

Pszichiáterekből álló mozgalom alakult az Egyesült Államokban. A Duty to Warn (magyarul annyit jelent, hogy „kötelességünk figyelmeztetni”) nevű mozgalom célja, hogy az amerikai alkotmány 25. módosítása alapján eltávolítsák hivatalából Donald Trump elnököt.

A mozgalom tagjai szerint az elnök

gyógyíthatatlan, rosszindulatú nárcizmusban szenved, amely miatt képtelen ellátni az elnöki feladatokat, és veszélyt jelent a nemzetre.

A 25. alkotmánykiegészítés biztosítja, hogy a kormánytagok többsége – vagy egy kongresszus által kjielölt testület – az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilvánítsa az elnököt. Az alkotmány szerint az elnök is kinyilváníthatja, hogy képes ellátni feladatait. Az elmozdítást kezdeményezők válaszul újabb, ezzel ellentétes nyilatkozatot tehetnek. Ilyenkor a kongresszus kétharmados többséggel leválthatja Trumpot, de ehhez demokrata és republikánus párti összefogás kellene.

A New Yorker idézi Bob Corker, a Trumppal nyilvános vitában álló republikánus szenátor megjegyzését, miszerint

a Fehér Ház jelenleg olyan, mint egy felnőtteknek fenntartott napközis otthon.

A Vanity Fair meg nem nevezett forrásokra hivatkozva később azt írta, hogy Trump egyes munkatársai állítólag amiatt aggódnak, hogy az elnök nem stabil, szétesőben van. Idézték Steve Bannont, Trump korábbi stratégiai főtanácsadóját, aki szerint az elnököt nem az alkotmányos elmozdítás (impeachment), hanem a 25. alkotmánymódosítás fenyegeti.

A pszichiáterek mozgalma szombaton 14 nagyvárosban tartott gyűléseket. Szakemberek, pszichológusok és pszichiáterek tartottak előadásokat Trump vélelmezett veszélyességéről.

Dr. John Gartner elmondta, hogy Washingtonban a csoport kitüntette Jamie Raskin marylandi demokrata párti képviselőt, aki a csoport által is támogatott törvényjavaslatot terjesztett elő a kongresszusban. A tervezet az elnök képességeinek felülvizsgálatát és elnöki alkalmasságának megállapítását javasolja. Raskin szerint egy, a kongresszus által kinevezett bizottságnak kellene meghatároznia, hogy mentális betegsége miatt az elnök képes-e ellátni hivatali teendőit.

Az Egyesült Államok történetében már előfordult, hogy egy politikust a mentális állapotára célozgatva próbáltak meg lejáratni. 1964-ben pszichiáterek Barry Goldwater arizonai szenátor, republikánus elnökjelölt eszének épségét vitatták, kétségbe vonva, hogy Goldwater alkalmas lenne-e elnöknek. A történtek után az Amerikai Pszichiátriai Szövetség etikai szabályzatot adott ki. Ebben kimondták, hogy pszichiáterek nem mondhatnak nyilvánosan véleményt politikusokról és közszereplőkről, hacsak nem vizsgálták meg őket személyesen.

A most alakult mozgalom résztvevői közül 27 pszichiáter nemrégiben esszégyűjteményt is megjelentetett azzal a címmel, hogy Donald Trump veszélyes esete: 27 pszichiáter és elmegyógyász szakember felbecsüli az elnököt.

(MTI | The New Yorker | Vanity Fair)

Rovatok