Index Vakbarát Hírportál

Semtex robbant az újságírónő kocsjában

2017. október 18., szerda 18:23

Semtexet használtak Daphne Caruana Galizia újságírónő kocsijának felrobbantásához, írja az MTI a The Times of Maltára hivatkozva. Az oknyomozó újságírónővel - aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét - célzott merényletben végeztek hétfőn a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében, néhány méterrel az otthona mellett. Az 53 éves Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg, a gépjármű indításakor robbant fel.

A máltai kormány külföldi szakértők segítségét kérte a nyomozáshoz. Az Európai Néppárt "független nemzetközi vizsgálatot" követelt az ügyben.

"Nem fogadjuk el a jövőben, hogy a máltai kormány elutasítja az átláthatóságot a Panama-akták ügyében" - írta Twitter-oldalán az Európai Parlament legnagyobb pártjának vezetője, Manfred Weber.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött. Angela Merkel német kancellár mások mellett szintén elítélte a merényletet, és közölte, hogy az újságírók biztonsága és szabadsága kulcsfontosságú a demokrácia működéséhez.

Kedd éjjel Adrian Delia Joseph Muscat lemondását követelte, amiért nem sikerült gondoskodnia Galizia biztonságáról. Muscat szerint az újságírónő elutasította a rendőri védelmet. 

Rovatok