Index Vakbarát Hírportál

Madrid szombaton megvonhatja a katalán autonómiát

2017. október 19., csütörtök 10:57 | aznap frissítve

A spanyol kormány szombaton megkezdi Katalónia autonómiájának felfüggesztését, írja a BBC. Addigra hívtak össze kormányülést, akkor döntenek azokról a konkrét intézkedésekről, amiket a parlament felsőháza elé terjesztenek. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli uniós csúcsra utazik, ezért is várhatnak a hétvégéig.

„A spanyol kormány folytatja az alkotmány 155. cikkelyében szereplő eljárásokat, hogy helyreállítsa a törvényességet Katalóniában" – jelentette be a spanyol kormányszóvivő csütörtökön. Az alkotmány 155. cikkelye ad lehetőséget a spanyol kormánynak az autonómia több lépcsős megvonására, de ennek aktiválását hivatalosan a spanyol szenátusnak kell megszavaznia, mielőtt a kormány ténylegesen léphetne Katalóniában.

Csütörtökön délelőtt 10-kor járt le a határidő, amit Madrid adott Barcelonának arra, hogy tegyen le Katalónia elszakadásáról, és tegye világossá, kikiáltotta-e Carles Puigdemont katalán elnök a múlt héten a függetlenséget. A tartomány kormánya továbbra is tartotta magát a katalán elnök múlt keddi, kétértelmű beszédéhez, lebegtetve a függetlenség kimondását.

Puigdemont az utolsó pillanatig kivárt az egyértelmű állásfoglalással, így továbbra is október 10-i, a katalán parlamentben elmondott beszéde érvényes. Eszerint Katalónia a Madrid által el nem ismert október 1-jei népszavazással felhatalmazta a katalán kormányt, hogy deklarálja a függetlenséget, amit Puigdemont megtett, majd azonnal felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását, tárgyalásokra szólítva fel Madridot.

Puigdemont csütörtökön a spanyol kormányfőnek küldött levelében jelezte, hogy a parlamentjük nem szavazott formálisan a függetlenségről október 10-én. Viszont kijelentette:  „ ha folytatódnak Madrid elnyomó lépései, és akadályozzák a párbeszédet", akkor szükség esetén szavazást tartanak a katalán parlamentben az azonnali elszakadásról. Szerinte az autonómia felfüggesztése azt jelentené, hogy a spanyol vezetés egyáltalán nem érti a probléma lényegét.

A spanyol kormány korábban már jelezte, hogy tárgyalásokra csak akkor lenne hajlandó, ha Puigdemont elállna a függetlenségtől, illetve azt hangsúlyozta, hogy vissza kell térni a törvényességhez, ami megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet.

A parlamenti beszéd és a határidő lejárta közötti időszakban a spanyol alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek nyilvánított bármilyen függetlenségi nyilatkozatot. Kedden pedig több ezren tiltakoztak Katalónia-szerte, miután a spanyol központi büntetőbíróság döntése alapján őrizetbe vettek két katalán vezetőt.

Madrid viszont már múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy ha Puigdemont nem teszi világossá álláspontját, vagy pedig a függetlenséget erősíti meg, akkor elkezdik átvenni a katalán vezetés jogköreit. Ezt az alkotmány 155. paragrafusa az államrend megdöntésének szándéka esetén engedné meg, ami a katalán kormány felfüggesztését és Madrid központi irányítását jelentené Katalóniában.

Előbb hétfőig adtak határidőt, utána pedig csütörtökig. Úgy tűnt, hogy a kényes egyensúlyból vagy a madridi beavatkozás, vagy a katalán függetlenség világos kikiáltása mozdítaná ki a helyzetet. Ez azonban mindkét félnek  kiszámíthatatlan következményekkel járna.

A beavatkozásról a madridi parlamentben egyébként kisebbségben kormányzó spanyol Néppárt (PP) dönthet szombaton, de a folyamat megindításához hivatalos támogatásra van szükség a spanyol szenátustól is. Ez is napokba telhet még, és a BBC szerint a katalán vezetésnek is lesz még lehetősége reagálni, ha szombaton kiderülnek a pontos lépések.

Így a következő napok is a nyomásgyakorlás és a politikai hadviselés részei lesznek, ráadásul utána sem egyértelmű, pontosan milyen jogköröket vonnának meg a katalán vezetéstől. Egy régió autonómiájának ilyen felfüggesztésére ugyanis még nem volt példa korábban, azt sem tudni, mennyi ideig tartana a jogkörök elvonása.

Előállhat az a helyzet is, hogy a spanyol kormány felfüggesztené a katalán vezetést, ami azonban nem tartja érvényesnek ezt a döntést. Ez megint az erőszak kiújulásával, és a spanyol rendőrség bevetésével fenyeget.

Azonban Madrid túlzottan fenyegető fellépése csak növelheti Katalóniában az elszakadáspártiak táborát – ahogyan történt az október 1-jei, el nem ismert népszavazással szembeni, központi rendőri fellépés után is.

Madridban a PP és az ellenzéki szocialisták (PSOE) állítólag arra készülnek, hogy a katalán vezetés felfüggesztése után új regionális választásokat írjanak ki. Ez azonban éppen annyira kiélezhetné a helyzetet, amennyire egyfajta megoldásként szolgálhatna.

Borítókép: Getty Images Hungary

Rovatok