Index Vakbarát Hírportál

Már nem sokáig lehet veréssel fegyelmezni Skóciában

2017. október 19., csütörtök 15:30

Skócia lehet az Egyesült Királyság első olyan tagja, ahol teljes mértékben betiltják a gyerekekkel szembeni testi fenyítést, miután a skót kormány kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy az egyik képviselő által benyújtott javaslatból törvény legyen – írja a Guardian.

A Zöldek egyik képviselője által benyújtott javaslat alapján kikerülne a skót jogból a "jogos testi sértés" védelme, ezáltal pedig a gyerekek ugyanolyan jogi védelemmel rendelkeznének, mint a felnőttek.

Az, hogy a gyerekeknek ugyanolyan védelmet adunk a bántalmazással szemben, mint a felnőtteknek, egy világos üzenet lesz mindenki számára.

– mondta Finnie, hozzátéve, hogy ez Skócia azon törekvéseit is meg fogja erősíteni, melyek az erőszak csökkentésére irányulnak. A testi fenyítést jelenleg 53 országban tiltják minden esetben, a képviselő szerint pedig a javaslata megadná a gyerekeknek a kellő védelmet ahhoz, hogy egy egészséges környezetben nőjenek fel, valamint hogy erősebb kapcsolat jöjjön létre a szülők és a gyerekek között.

Bár a javaslat nem a kormány felől érkezett, a kormány egyik szóvivője már jelezte, hogy ennek ellenére minden erejükkel azon lesznek, hogy törvény legyen belőle. A Munkáspárt szintén támogatja a kezdeményezést, így vélhetően semmi nem áll majd az útjába.

Magyarországon egyébként már viszonylag régen, 2005-ben betiltották a testi fenyítés minden formáját, Franciaországban és Olaszországban ugyanakkor például a mai napig nincs érvényben teljes körű tiltás. 

Rovatok