Index Vakbarát Hírportál

Repülőgép-eltérítésre készülhet az Iszlám Állam

2017. október 20., péntek 08:04

Az Iszlám Állam (ISIS) a területeinek elvesztésének ellenére is óriási fenyegetés marad, közölte Mike Pompeo, a CIA igazatója egy biztonsági konferencián Washingtonban a CNBC szerint. Mint mondta, szerte a világon vannak terroristák, akik elszántak, hogy a kereskedelmi repülőjáratokat kihasználva jelentsenek fenyegetést a Nyugatra. 

Hozzátette: a belbiztonsági minisztérium már tett lépéseket az amerikai repülőtereken, de a veszély továbbra is fennáll, hiszen nem könnyű a tervezett támadásokról tudomást szerezni. 

A 2001-es támadásokhoz hasonló terrorakciótól való aggodalmakról beszélt a belbiztonsági tárca vezetője, Elaine Duke is az USA londoni követségén, a szavait csütörtökön publikálta az Express. "Repülőgéppel akarnak támadni, a hírszerzés biztos ebben", mondta. 

Pompeo azt is mondta, hogy ma egy terrorista fel tud menni a netre, és meg tud tanulni bombát csinálni úgy, hogy egyetlen telefonhívásra, vagy email elküldésére nincs szüksége. "Nem túl sikeresek a hálózataik ellehetetlenítésére megalkotott eszközeink", mondta. 

A CIA-főnök úgy vélekedett: az ISIS térvesztése jó hír, de megvan az esély rá, hogy valami mássá alakul át a terrorszervezet. "Balgaság lenne azt jósolni, hogy nem lesz utódja. Azzal a történelmi tények ellen fogadna az ember", mondta. "Akár ISIS-nek, akár ISIS 2.0-nak hívjuk, a radikális iszlamista terrorizmus veszélye valós", mondta.

A szakember szerint inkább nem kellene "magányos farkas" elkövetőkről beszélni, még ha úgy is tűnik egy eset. "Az azt jelentené, hogy teljesen maguktól csinálnák. De szinte mindig az a helyzet, hogy az ideológiát, ami beleviszi őket a dologba, valaki más ülteti a fülükbe, akinek éppen ez a szándéka", mondta.

Rovatok