Index Vakbarát Hírportál

Az EU megbüntette Romániát a túlzsúfolt börtönök miatt, ezért szabadon engedtek 500 rabot

2017. október 20., péntek 15:29

Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra Romániában csütörtökön, miután hatályba lépett a börtönbüntetéseket lerövidítő új törvény, írja az MTI. A következő napokban további 1500 rab szabadulása várható.

A börtönökből csütörtök éjfélig 529 ember szabadult, mondta Teodor Toader igazságügyi miniszter, a nagy szám pedig állítása szerint

még őt is meglepte.

További 3350 elítélt jogosulttá vált, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérvényezze.

Büntetett az EU

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) eddig több mint ötszáz romániai panaszosnak ítélt meg kártérítést, mert a román börtönkörülmények sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét. Ezért a román parlament tavasszal elfogadta a túlzsúfolt börtönökben lévő elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvényt, ami

minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését,

ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra, vagy más szempontból nem megfelelőek a körülmények.

Toader szerint még több ezer panasz vár elbírálásra, amiket Strasbourg felfüggesztett ugyan, de Romániának megoldást kell találnia azok kárpótlására is, akik korábban szabadultak, így nem részesülhettek kárpótálásban. A miniszter Magyarországot és Olaszországot hozta fel példának, amik napi öt- és nyolceurós kárpótlást ajánlott fel, és az EJEB mindkét változatot korrektnek ítélte.

Sok a rab, de nem kéne elengedni őket

A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy az EJEB szabványainak megfelelően minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely. A sajtó értesülése szerint hétvégén a mostani 500 után további 1500 elítélt lesz szabad.

Sorin Dumitrascu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetője azonban nem ért egyet a döntéssel. Szerinte a most szabadult elítéltek nyolcvan százaléka egy éven belül visszaesik, újabb bűncselekményt követ el, így a romániai börtönök zsúfoltságát a mostani törvény csak átmeneti jelleggel fogja enyhíteni.

Rovatok