Index Vakbarát Hírportál

Kormányalakítási tárgyalásokkal bízza meg a cseh államfő Andrej Babišt

2017. október 23., hétfő 21:27 | aznap frissítve

Andrej Babiš, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke hétfőn délután bejelentette, Milos Zeman cseh államfő a jövő héten kormányalakítási tárgyalásokkal bízza majd meg őt – írja az MTI.

A tárgyalások az elképzelések szerint az új képviselőház megalakulásáig tartanak majd, ami a hatályos szabályok szerint alapfeltétele a további politikai lépéseknek. A választási győztes azzal számol, hogy az új képviselőház megalakulása után azonnal konkrét kormányalakítási megbízatást is kap az államfőtől.

Babiš kifejtette, hogy folytatni fogja vasárnap megkezdett tárgyalásait a parlamenti pártok vezetőivel az új képviselőház összetételéről, valamint megerősítette, hogy mozgalma Radek Vondráceket, a képviselőház eddigi alelnökét kívánja jelölni a testület vezetőjének.Az ANO képviselőházi frakciójának továbbra is Jaroslav Faltynek, a mozgalom első alelnöke lesz a vezetője.

Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az államfő nem fogalmazott meg ajánlást a lehetséges koalíciós partnerekkel kapcsolatban, de hozzátette, hogy a Polgári Demokratikus Párttal (ODS) szívesen koalícióra lépne. Babiš azt is megjegyezte, hogy eddigi tapasztalataik alapján tudják,

minél kevesebb a koalíciós partner, annál jobb.

Petr Fiala, az ODS elnöke ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy az általa vezetett, korábban többször is kormányzó jobboldali párt nem hajlandó koalícióra lépni Babissal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás volt folyamatban.

Hosszabban a cseh helyzetről, az ANO-ról, és az üzleti életből érkező politikusról, Andrej Babišról itt olvashat.

Rovatok