Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi trónörökös nekiment a vallási vezetőknek

2017. október 25., szerda 16:10

Szaúd-Arábia óriási változások előtt áll:

És ez mind a Mohamed bin Szalmán koronaherceghez, a szaúdi monarchia következő uralkodójához kötődik. A haladó szellemiségű Szalmán herceg az olajár összeomlása óta súlyos problémákkal terhelt szunnita királyság nagy reménysége, aki nagyon fiatalon került a hatalom közelébe. Nem ő lett volna a hagyományos öröklési rend szerinti következő király, de egy drasztikus döntéssel őt nevezte ki a jelenleg hatalmon lévő édesapja.

Kedden Szalmán herceg egy rijádi befektetési konferencián beszélt 2500 ember előtt, arról, hogy teljesen új országot akart felépíteni. Mohamed bin Szalmán azt ígérte: az olajban gazdag közel-keleti ország nem azzal fog újabb 30 évet eltölteni, hogy szélsőséges ideológiákhoz alkalmazkodik.

"Visszatérünk egy mérsékelt iszlám gyakorlásához, amely nyitott a világra és minden más vallásra"

– mondta a konferencián.

Amellett, hogy a beszéd egyértelműen elítélte az ország teokratikus berendezkedését a körülmények is ugyanezt erősítették, a rijádi tanácskozás műsorvezetője a Fox Business csatorna újságírónője volt. Tehát: a szaúdi trónörökös, szaúdi földön egy színpadra állt egy amerikai nővel és arról beszélt befektetőknek, hogy vegyenek részt egy teljesen új ország felépítésében.

A Washington Examiner cikke szerint az igazi munka csak most kezdődik a koronaherceg számára. Az országban hatalmas befolyással rendelkező vallási elöljárók azért nézték el eddig a királyfi haladó szellemiségű gondolatait, mert nem volt kérdés, hogy amíg támogatják a Szalmán dinasztiát, addig nekik is biztos helyük van az ország vezetésében.

Egy ilyen konferencia után már nehéz lenne ilyesmit elképzelni.

A hatalmi átalakulás bizonytalan helyzetet okozhat az olajországban, a kisemmizés előtt álló klérusok akár radikális iszlamista terroristákkal közösen is harcot hirdethetnek a királyi család ellen.

Rovatok