Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Aszad szarinnal gyilkolt az áprilisi szíriai vegyitámadásban

2017. október 26., csütörtök 23:38

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) vizsgálata is megerősítette, hogy szaringázt használtak annál a vegyi támadásnál áprilisban a szíriai Hán Sejkúnnál, amelyben több mint 80 ember halt meg – írja a BBC. A jelentés szerint a szírai kormány volt felelős a támadásért.

Ez volt az a támadás, ami miatt Trump az egész világot meglepve, saját addigi politikáját keresztülhúzva lerakétázott egy szír repülőteret. Azt korábban már a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megállapította, hogy szaringázt vetettek a támadásnál, azt azonban akkor nem vizsgálták, hogy ki a felelős a támadásért.

"A jelentés egyértelművé teszi, amiről már eddig is tudtunk" - mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki a vizsgálatot indítványozta az ENSZ-ben. 

Oroszország és Szíria korábban többször is azt állította, hogy a támadás nem történt meg. Oroszország azt állítja, a felkelők vegyifegyver-raktáraiból szabadult el az ideggáz, amikor a létesítmény találatot kapott a kormányerők egyik légicsapásában. Aszad is tagadta, hogy köze lenne a vegyifegyveres támadáshoz.

Rovatok