Index Vakbarát Hírportál

Kormányalakítási tárgyalások még nem tartottak ennyi ideig Hollandiában

2017. október 26., csütörtök 14:18

Hét hónappal a választások után Vilmos Sándor holland király kinevezte Hollandia új kormányát, amit a régi-új miniszterelnök Mark Rutte vezet.

A március 15-ei választásokon győztes liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt a kabinetben, amelynek mottója a „Jövőbe vetett bizalom".

A négy párt közötti tárgyalások 225 napot vettek igénybe, ez a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása valaha tartott Hollandiában. Szakértők szerint a legnagyobb nézetkülönbségek a bevándorlás, az eutanázia és a vállalati adók terén voltak, írja az MTI.

Az új kormány jelentősen csökkentené a társasági és a jövedelemadót, miközben emelné a környezetszennyező tevékenységeket sújtó terheket, fokozná a megújuló energiatermelést, és 2030-ig felszámolná a széntüzelésű erőműveket az országban. Korlátoznák a menedékkérőknek nyújtott pénzügyi támogatásokat a tartózkodás első két évében, de ezzel párhuzamosan az eddiginél több menekültet terveznek befogadni évente.

A négy pártnak nagyon szűk többsége, mindössze 76 képviselője lesz a parlament 150 fős alsóházában, a politikai elemzők ezért közel sem tartják biztosnak, hogy a kormány ki tudja tölteni négyéves mandátumát, de ha nem is kell előrehozott választásokat kiírni, a tervezett programot akkor sem lesz könnyű végrehajtani.

A koalíciós tárgyalások többszöri összeomlása után több szakértő már úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben egy VVD vezette kisebbségi kormány vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.

Rovatok