Index Vakbarát Hírportál

Bizarr oka van az ausztrál politikai válságnak

2017. október 27., péntek 07:44

Igen szokatlan ok miatt robbant ki kormányválság Ausztráliában: a legfelsőbb bíróság ugyanis

kettős állampolgársága miatt elvette a miniszterelnök-helyettes és további négy politikus mandátumát.

A BBC tudósítása szerint az ausztrál-új-zélandi állampolgár Barnaby Joyce két társával együtt azonnal meg kell hogy váljon hivatalától, két képviselő csak júliusban fog távozni.

A döntés alapjául az ausztrál alkotmány szolgált, mely kizárja a választott hivatalokból a kettős állampolgársággal rendelkezőkkel. Barnaby Joyce távozása egyfősre csökkenti a kormánypárt parlamenti többségét; de az új-zélandi állampolgárságától időközben megszabadult politikus visszatérhet majd a körzetében kiírt időközi választáson.

Joyce a bírósági döntésre úgy reagált, ahogy azt egy korrekt demokratának vagy egy maliciózus demokratának reagálnia kell (nem tudtam eldönteni):

Tiszteletben tartom a bíróság döntését. Egy csodálatos demokráciában élünk, melyben a fékek és ellensúlyok biztosítják számunkra a szabadságot. Köszönöm a bíróságnak a gondos mérlegelést.

Az öt, mandátumától megfosztott politikusból egyedül Joyce tagja az alsóháznak, a többi négy - Fiona Nash, Malcolm Roberts, Larissa Waters és Scott Ludlam – mind szenátor. A bíróság két további szenátorról, Matt Canavanról és Nick Xenophonról megállapította, hogy jogszerűen szereztek mandátumot – ugyanis ők származása miatt automatikusan örökölték olasz, illetve brit állampolgárságukat.

Rovatok