Index Vakbarát Hírportál

Esélytelen a cseh koalíciós kormány

2017. október 29., vasárnap 12:55

Nincs értelme jelenleg egy koalíciós kormány felállításáról beszélni Csehországban, mert a választásokon győztes ANO mozgalommal senki sem akar komolyan tárgyalni a kormányprogramról – mondta a Prima kereskedelmi tévén Andrej Babiš, az ANO elnöke, akinek pártja nagy fölénnyel megnyerte a csehországi képviselőházi választásokat.

Sajnos a pártok kategorikusan elutasítják a velünk való együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni.

Az ANO 78 mandátumot szerzett a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban, de az előzetes tárgyalásokon a pártok többsége elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen vele. Babiš akit Milos Zeman államfő kedden kormányalakítással akar megbízni, pénteken bejelentette, hogy kisebbségi kormányt alakítana, amely minden parlamenti párt programjának egy-egy fontos pontját felvállalná.

Babiš ugyanakkor határozottan kizárta egy új, előre hozott képviselőházi választás megtartását. "Ez jelenleg szóba sem jöhet" – mondta. "Ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni."

Külpolitikai témákról beszélve Babiš azt mondta: "határozottan aktív külpolitikát" akar folytatni. Megismételte korábbi véleményét, hogy le kell állítani az illegális migrációt, és szerinte ezen a téren a V4-ek Sebastian Kurz jövőbeni osztrák kancellár személyében "új szövetségesre találtak". "Mi elutasítjuk a menekültkvótákat, és ezt (Emmanuel) Macronnak és (Angela) Merkelnek meg kell magyarázni".

"Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót, mert az Csehország számára nem előnyös" – fejtette ki Andrej Babiš. Hangsúlyozta: "Európa-párti vagyok, de meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak meg kell változnia".

Hosszabban a cseh helyzetről, az ANO-ról, és az üzleti életből érkező politikusról, Andrej Babišról itt olvashat.

Rovatok