Index Vakbarát Hírportál

Ha nem kerül börtönbe a katalán elnök, indulhat az előrehozott választásokon

2017. október 29., vasárnap 20:04

Carles Puigdemont menesztett katalán vezető nem kapja vissza tisztségét, bármit is mond, de indulhat a decemberi előrehozott tartományi választásokon, ha addig nem kerül börtönbe, írja az MTI. Minderről Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter beszélt vasárnap.

Dastis szerint a katalán közalkalmazottak nem fognak engedelmeskedni Puigdemontnak, ha semmibe venné a spanyol kormány utasításait, és megpróbálna hétfőn visszatérni hivatalába.

Ha szeretne egy párhuzamos világegyetemben élni, hát tegye, de szerintem senki sem fog engedelmeskedni neki

- mondta.

A spanyol kormány a független Katalán Köztársaság létrehozását kinyilvánító javaslat pénteki megszavazása után váratlan húzással az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat jelentett be. Bár a katalán elnök nem mondta, hogy hajlandó-e önként távozni hivatalából, szombaton békés ellenállásra buzdította a helyi lakosságot.

Dastis szerint a katalán szakadároknak jól át kell gondolniuk, hogy bojkottálni akarják-e a decemberi voksolást, mert az jogszerű lesz, az eredményeit pedig tiszteletben kell tartani. Puigdemont is részt vehet rajta, már ha addig nem állítják bíróság elé az október 1-jei függetlenségi népszavazásban játszott szerepéért.

Rovatok