Index Vakbarát Hírportál

Puerto Rico felmondta az elektromos hálózat helyreállításáról szóló szerződést

2017. október 29., vasárnap 23:53

Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rosselló vasárnap arról beszélt, hogy felmondja az elektromos hálózat helyreállításáról szóló szerződést, amit a montanai Whitefish Energyvel kötöttek. Néhány órával ezután Ricardo Ramos, az állami áramszolgáltató, a Prepa vezetője azonnali hatállyal felmondta a szeptemberben kötött 300 millió dolláros szerződést.

A szerződésbontás oka, hogy a kis vállalkozásnak kevés tapasztalata van ilyen nagyságrendű munkákkal, és a szerződést nem közbeszerzési eljárás során kötötték. A kormányzó azt akarja, hogy New Yorkból vagy Floridából érkező gyakorlott szakemberek állítsák helyre a Maria hurrikán pusztításai nyomán tönkrement hálózatot.

Rosselló felkérte a Prepát, hogy mondja fel a szerződést, és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket Florida és New York államok illetékeseivel a már folyamatban lévő helyreállítási munkálatok megerősítésére. A kormányzó arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban helyre kell állítani a sziget áramszolgáltatását.

Öt héttel a hurrikán után Puerto Rico több mint 70 százalékán még mindig nincs áram.

A Whitefish-sel kötött szerződés miatt több vizsgálat indult. A cég székhelye az Egyesült Államok északi részén, Whitefish montanai városkában van, amely egyúttal Ryan Zinke amerikai belügyminiszter szülővárosa is. Zinke cáfolta, hogy bármi köze is lenne a szerződéskötéshez.

A Fehér Ház és a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) is elhatárolódott a szerződéstől. A FEMA a héten cáfolta a Prepa közleményét is, miszerint látta és jóváhagyta volna a montanai céggel kötött szerződést. A FEMA közleménye azt írja: komoly aggodalmai voltak a Prepa és a Whitefish szerződéskötésének folyamatával, mert a Puerto Ricó-i hatóság nem részletezte, hogy a szerződésben rögzített árak észszerűek-e.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, a megújuló energiák használatának élharcosa október elején felajánlotta, hogy rendbe hozza Puerto Rico áramszolgáltatását, és napelemek felállításával siet a sziget segítségére. A kormányzó akkor Twitter-bejegyzésben reagált, és kérte, hogy beszéljenek a dologról. A Tesla a héten meg is kezdte a munkát és egy kórházban felállította az első napelemeket.

(MTI)

Rovatok