Index Vakbarát Hírportál

A katalán elnök elfogadja az előrehozott választást

2017. október 31., kedd 22:27

Carles Puigdemont katalán elnök kedden beleegyezett a spanyol kormány által szorgalmazott decemberi előrehozott választásokba, de azt mondta, a szabadságért folyó küzdelem ettől még folytatódik – írja a Reuters.

Puigdemont hétfőn elmenekült Spanyolországból, kedden pedig egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, nem kér menedékjogot, csak azért ment Brüsszelbe, mert ott biztonságban tud cselekedni.

Ez, valamint az, hogy beleegyezett az előrehozott választásokba, mindenképpen azt jelenti, hogy jelenleg Madrid áll nyerésre a katalán kormánnyal szemben. Felmérések alapján ugyanakkor kiderült, hogy Katalóniában három éve nem volt ilyen népszerű egy autonóm állam létrehozásának gondolata, ami mindenképpen bizakodásra adhat okot. 

Kedden egyébként Puigdemont és a leváltott katalán kormánytagok is megkapták az első bírósági idézéseket, mely csütörtökre és péntekre idézte be vallomástételre a politikusokat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, a bíróság elrendelheti hatósági előállításukat.

A feloszlatott katalán parlament hat elnökségi tagjai szintén csütörtökre és péntekre kapott idézést a legfelsőbb bíróságtól. Mivel ők a december 21-i előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak, így az eljárást más bíróság folytatja mint a leváltott kormánytagok esetében.

Rovatok