Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a New York-i merénylőt

2017. november 1., szerda 08:40

A 29 éves üzbég Szajfullo Szajpov követte el a 8 halálos áldozatot követelő New York-i terrortámadást - állítja nevük elhallgatását kérő hivatalos forrásokra hivatkozva az ABC Action News. A floridai televízió szerint a férfi 2010-ben legálisan érkezett az Egyesült Államokba, a jogosítványát Florida államban adták ki, ide is van bejelentve, bár egy ideje New Jerseyben lakik. 

A Fox News azzal egészítette ki a hírt, hogy a New York-i rendőrség 2005 óta figyeli azt a New Jerseyben lévő mecsetet, ahová állítólag Szajpov is járt. A hírtelevíziónak egy férfi, aki állítólag Szajpov barátja Floridából, nagyon kedves és barátságos embernek írta le a terrortámadás elkövetőjét. Szajpov 64 éves New Jersey-beli szomszédja, Szlavo Petrov  viszont kifejezetten barátságtalannak írta le a férfit, aki sose köszön. Petrov azt is elmondta, hogy Szajpov a feleségével és két gyermekével él a New Jersey állambeli Patersonban.

Az AP hírügynökség úgy tudja, Szajpov fél évig Uber-sofőrként dolgozott, több mint 1400 fuvarja volt a cégnél. Az Uber azt nyilatkozta, hogy a támadás után letiltották Szajpovot a szolgáltatásukról. Az üzbég férfi emellett két szállítmányozási kisvállalkozást is alapított, mindkettőt Ohio államban, ahol először élt az Egyesült Államokba érkezése után.

Szajpovról az is kiderült, hogy korábban már volt dolga a hatóságokkal: 2016-ban megbírságolták, mert nem volt minden rendben a kocsija fékjével, az ezzel kapcsolatos bírósági meghallgatásra viszont nem ment el, amiért 2016-ban letartóztatták. Az ügyben bűnösnek vallotta magát és kifizette a rárótt 200 dolláros bírságot. 

Szajpov kedden délután New Yorkban egy bérelt autóval egy bicikliútra hajtott és többeket elgázolt, 8 embert megölt, 12-t pedig megsebesített. A férfi később egy iskolabuszba hajtott, majd a kocsiból kiszállva gyalog menekült. A rendőrök megsebesítették, jelenleg kórházban van. 

Rovatok