Index Vakbarát Hírportál

20 év börtönt kapott az első franciaországi dzsihadista merénylő bátyja

2017. november 2., csütörtök 20:16

Húsz év börtönre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék Abdelkader Meraht, az első franciaországi dzsihadista támadás elkövetőjének, Mohamed Merahnak a bátyját - írja az MTI. 

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulója és egy tanára volt az áldozata. Az eset hatalmas felháborodást keltett Izraelben és Franciaországban. A merénylőt március 22-én az elfogására kiérkező kommandósok lőtték le, miután nem adta meg magát. 

Az esküdtszék az elkövető iszlamista radikális bátyját terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészességben mondta ki bűnösnek, de az emberölésekben nem találta bűnrészesnek, amiért életfogytiglani börtönbüntetés járt volna. Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó perben az ügyészség pedig életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a 35 éves francia-algériai állampolgárságú fő vádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki a terrorista szellemi mentora volt.
A vádhatóság azt állította, hogy távirányítással vezérelte öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy arra utaló bizonyíték nincs, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben. 

Egy másik vádlott, Fettah Malki, 14 év börtönbüntetést kapott amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, akiről tudta, hogy radikalizálódott. 

Rovatok