Index Vakbarát Hírportál

A brit védelmi minisztert is elsodorta egy zaklatási ügy

2017. november 2., csütörtök 06:51

A brit védelmi minisztert is elsodorta egy zaklatási botrány. Sir Michael Fallon szerda este küldte meg lemondólevelét Theresa May miniszterelnöknek, melyben azt írja, a felmerült állítások közül sok hamis, de

elfogadom, hogy a múltban nem feleltem meg a fegyveres erőktől elvárt magas viselkedési normáknak.

Fallon, aki három és fél évig állt a védelmi minisztérium élén, nem fejtette ki, pontosan mikor nem felelt meg a „magas viselkedési normáknak”, de a héten már megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint 15 évvel ezelőtt egy rendezvényen "nem helyénvaló módon" érintette meg egy újságírónő térdét. Az újságírónő annak idején kifogásolta Fallon viselkedését, de az ügyből végül nem lett botrány. Julia Hartley-Brewer szerda este a BBC-nek azt nyilatkozta,

Az univerzum történetének legabszurdabb indoka lenne, ha azért mondott volna le a miniszter, mert 15 évvel ezelőtt megérintette a térdemet.

A Weinstein-botrány kirobbanása óta egyre több híresztelés kapott lábra egyes volt és jelenlegi képviselők és kormányzati tisztviselők múltbeli magatartásával kapcsolatban, és a felmerült vádak között nem egy esetben szexuális zaklatás is szerepel. A hétvégén hivatalos vizsgálat indult Mark Garnier, a brit külkereskedelmi minisztérium helyettes parlamenti államtitkára ellen, miután egykori titkárnője, Caroline Edmondson közölte: Garnier hét évvel ezelőtt vele vásároltatott szexuális segédeszközöket a híres-hírhedt londoni vigalmi negyed, a Soho egyik szexboltjában.Garnier megerősítette volt titkárnője beszámolóját, közölte azonban, hogy ez semmiképpen sem tekinthető szexuális zaklatásnak.

Szerdán vizsgálat indult Damian Green ellen is, aki június óta tölti be a Nagy-Britanniában a miniszterelnök helyettesének számító tárca nélküli miniszteri tisztséget. A vizsgálat előzményeként egy újságírónő a The Times című konzervatív brit napilapban azt írta, hogy Green néhány éve egy közös vacsorán megérintette a térdét, miközben a parlamenti képviselők körében "immár viselkedési normává vált szexuális afférokról" mesélt neki. Green szerdán határozottan cáfolta, hogy bármiféle módon közeledni próbált volna az újságírónőhöz.

Londoni sajtóértesülések szerint azonban létezik egy dosszié több tucatnyi olyan parlamenti képviselő nevével, akikkel kapcsolatban nem helyénvaló magatartás gyanúja merült fel. Ezek a vádak egyelőre nem nyertek bizonyítást, ám Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag a héten a londoni alsóházban felszólalva "nagyon határozott fellépést" helyezett kilátásba azokkal a köztisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, akikről bebizonyosodik, hogy szexuális zaklatást követtek el.

(MTI, BBC)

Rovatok