Index Vakbarát Hírportál

Nagyon váratlan helyen csaptak le az Iszlám Államra

2017. november 3., péntek 15:50 | aznap frissítve

Az olasz hatóságok lefoglalták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy 50 millió euró (15,5 milliárd forint) értékű drogszállítmányát. A kábítószert a dzsihadisták szervezetük finanszírozására és harcosaik állóképességének növelésére szánták.

A kábítószer-szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le. A hatóságok 24 millió darab tramadol tablettát találtak. Egy tabletta ára nagyjából 600 forintnak felel meg, írja az MTI.

A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, amely, nem úgy mint például a morfium vagy heroin, nem "bénítja meg" az embert. Alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását - dózistól függően - több órán keresztül fejti ki. A fájdalomcsillapítónak azonban számos mellékhatása lehet, például lelassult légzés, lelassult pulzus, emésztési problémák, hányinger és szédülés.

A kábítószereket Indiából küldték Líbiába - közölték az olasz hatóságok, hozzátéve, hogy egy hasonló szállítmányt hat hónapja foglaltak le az északnyugat-olaszországi Genovában.

Az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a drogot élénkítőszerként, illetve arra, hogy növeljék fizikai állóképességüket. A tramandol tablettákat "harcosok drogjának" is nevezik.

Rovatok